کشف یک حفره غول‌پیکر در سطح خورشید


کشف یک حفره غول‌پیکر در سطح خورشید
یکی از کاوشگران ناسا وجود یک حفره غول‌پیکر را در خورشید که به‌آرامی در سطح آن در حال تشکیل است گزارش کرده است.

شاید وجود یک حفره بزرگ در خورشید شما را به یاد فیلم‌های علمی-تخیلی بیاندازد که در آن یک تیرگی بزرگ چهره خورشید را می‌پوشاند و سیاره ما تبدیل به سیاره‌ای سرد، تاریک و کشنده می‌شود. اما نگران نباشید، چنین پدیده‌ای اصلا جای نگرانی ندارد.

به این حفره در نجوم «حفره تاجی» (coronal hole) می‌گویند. حفره تاجی یک پدید نجومی است که گاه‌‌به‌گاه در تاج خورشید (بیرونی‌ترین لایه آن) به وجود می‌آید. طبق گزارش ناسا، این حفره‌ها در نقاطی با چگالی پایین در خورشید ایجاد می‌شوند. در این نقاط میدان مغناطیسی خورشید آزادانه رو به فضای بین‌سیاره‌ای باز است و به همین دلیل مواد با دمای بسیار بالا از منطقه تاج خورشید به سمت خارج خورشید حرکت می‌کنند. در نتیجه این پدیده، دمای پلاسمای این منطقه نسبت به محیط اطرافش کم‌تر می‌شود و به همین دلیل تاریک‌تر و شبیه یک حفره به نظر می‌رسد. این نقاط در هر زمانی و در هر مکانی از خورشید ایجاد می‌شوند و این توانایی را دارند که تا یک‌چهارم از سطح خورشید را نیز اشغال کنند.

گرچه حفره تاجی تاثیر عجیب و غریبی روی جهان نمی‌گذارد اما ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی کوچک روی زمین می‌شود. برای مثال ممکن است بادهای خورشیدی در منطقه تاج خورشید تبدیل به طوفان‌های خورشیدی شوند و در نتیجه باعث اختلال در کار سیستم مخابراتی رادیویی و ماهواره‌ای در زمین شوند.

منبع: sciencealert